-
- Fødevareminister Henrik Høegh vil ikke finde sig i Mejeriforeningens udokumenterede propaganda
I flere generationer har mælkeindustrien vildledt alverdens befolkninger om komælkens sundhedsfremmende effekt, men den 5. januar afslørede TV-Avisen på DR1, at industrien er gået alt for langt. I over fem minutter fik mælken drøje hug. Se de tre indslag fra TV-Avisen:
EU-støttet mælkekampagne er vildledende
Interview med Henrik Høegh, Fødevareminister - Venstre
Sund mælk: Fup eller fakta
Mejeriforeningen vildleder
Mejeriforeningen risikerer at skulle betale EU-penge tilbage på grund af en vildledende mælkekampagne. EU har nemlig betalt halvdelen af de 15 millioner kroner til kampagnen "Morgenmælk", som Fødevarestyrelsen har stemplet som vildledende og i strid med lovgivningen, fordi den blandt andet påstår, at magre mælkeprodukter kan "sænke blodtrykket og udvikle sunde tænder."
Christel Schaldemose håber, at EU-kommissionen vil forlange nogle af pengene til kampagnen tilbagebetalt. Kommissionen forventes at komme med et svar i løbet af et par uger. Læs mere på
DRs hjemmeside
Reglerne skal overholdes Mejeriforeningen har forsøgt, at vildlede befolkningen til at tro at mælk er sundt. Derfor har Fødevarestyrelsen indskærpet, at de skal overholde reglerne for anprisning af fødevarer m.m. på deres hjemmeside og i annoncer. Hele fem gange har de overtrådt gældende regler og love.
Mejeriforeningen har blandt andet urigtigt hævdet, at ”spiser man et lille stykke ost, efter at man har spist eller drukket noget sødt, neutraliserer det den syre, der er dannet, og nedsætter risikoen for caries”. Dette kan virke noget vildledende, da ost er den fødevare, som danner mest syre i kroppen. Se mere om
ostens syredannende effekt
- Det er selvfølgelig beklageligt, at vi har formuleret os uheldigt på nogle områder. Det tager vi til efterretning og vil selvfølgelig få rettet til, siger kampagnechef Lars Witt Jensen til DR Nyheder. Alligevel hævdede samme Lars Witt Jensen i TV-Avisen d. 5. januar, at mælk altså er sundt.
Det er de færreste, som er klar over, at mælk indeholder en lang række hormoner. Blandt andet kvindehormonerne østrogen og progesteron. Det blodsukkerregulerende hormon insulin, er også tilstede i mejeriprodukterne. Væksthormonerne IGF-1, IGF-2 og EGF er mere ukendte. Til gengæld findes der meget dokumentation som viser, at disse væksthormoner fremmer udviklingen af
brystkræft og prostatakræft
Læs mere om
bestanddelene i komælk
-
-
Skolemælk deler malkekøer ud til børn på deres første skoledag
Gennem hele vores opvækst er vi blevet indoktrineret til at tro, at mælkeprodukter er noget af det sundeste man kan spise. Allerede i børnehaven, SFO og i skolen udleveres materiale om mælkens mange næringsstoffer, som vi har svært ved at undvære. Denne sandhed er dog ikke helt entydig. Nok er der kalk i mælk, men den store mængde protein gør mælken mere sur end basisk. Derfor fjerner mejeriprodukterne kalk fra dine knogler. Se her hvorfor
mælk giver svage knogler
Det bekræftes i en stor metaanalyse i det ansete tidsskrift British Medical Journal fra oktober 2006, at mælk og kalktilskud ikke beskytter børn mod knoglebrud - hverken på kort eller lang sigt.
Se forskning om børn, mælk og kalk
En stor amerikansk undersøgelse har vist, at de kvinder, der drikker mest mælk, har 45 procent større risiko for brud på hoften, end de kvinder, der sjældent drikker mælk. Det hænger fint sammen med, at vi i Danmark har rekord i knogleskørhed samtidig med, at vi er et af de lande i hele verden, hvor vi indtager flest mejeriprodukter.
Se forskning om mælk og knogler (2)
|